- Raskausaika -

Raskausajan ihonhoito ja kosmetiikka

15.9.2023 - Kätilö Ria Malva

Raskausaikana iho muotoutuu aivan uusiin mittoihin ja sen hoitaminen on paitsi raskausarpien ehkäisyä myös itsensä hemmottelua. Ihon helliminen lisää hyvänolon hormoneja ja luo yhteyttä vatsassa kasvavaan vauvaan. Keho kaipaa erityistä huomiota ja armollisuutta, kun muutosten myötä saa rakentaa uudenlaista suhdetta kehoonsa.

Pysähdy hetkeksi kiitollisena kehosi äärelle. Miten ihmeellisen viisas ja voimakas kehosi onkaan, kun se rakentaa uutta ihmistä sisällään! 

Kuva Arren Mills / Unsplash

Kuva Arren Mills / Unsplash

Moni odottaja alkaa pohtia kosmetiikkatuotteidensa sisältöä, jotta niiden käyttöä voi turvallisin mielin jatkaa. Mistä tietää, mitä tuotteita raskausaikana voi käyttää?

Iho on kehon suurin elin, jonka kautta kosmetiikkatuotteiden ainesosat imeytyvät elimistöön. Raskausaikana ihon pintaverenkierto voi lisääntyä ja varsinkin koko keholle levitettävissä tuotteissa imeytyminen on merkittävää. 

Kosmetiikkatuotteet sisältävät usein kymmeniä eri ainesosia ja aamun ensimmäisen tunnin aikana moni nainen käyttää helposti yli kymmentä kosmetiikkatuotetta, jolloin iholle pääsee satojen eri kemikaalien sekamelska. Näitä kemikaalien yhteisvaikutuksia ei tunneta, eikä niiden turvallisuutta kehittyvälle sikiölle voida taata. Turvallisinta onkin valita tutun luonnonkosmetiikkamerkin raskaana oleville tarkoitettuja tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän erilaisia ainesosia.

Luonnonkosmetiikan suosiminen on hyvä valinta, vaikka myös sen parissa on hyvä olla tarkkana esimerkiksi eteeristen öljyjen suhteen. Erilaisten kemiallisten aineiden yhteiskuormitusta voi vähentää käyttämällä tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän ainesosia ja karsia käytettyjen tuotteiden määrää. Monet ongelmalliset kemikaalit ovat säilöntäaineita ja emulgaattoreita ja näiden välttely on helppoa, jos valitsee tuotteita, jotka eivät sisällä vettä kuten palasaippuan ja ihoöljyn. Myös haju- ja väriaineita välttämällä vähentää riskiä haitallisista kemikaaleista.

Kun kosmetiikkatuotteiden sisältöön perehtyy, voi muutos alkuun tuntua suurelta. Anna itsellesi aikaa sopeutua ja tee juuri sen kokoisia muutoksia, mitkä tuntuvat sopiville juuri sinulle. Kosmetiikan kuuluu tuoda myös mielihyvää eli tee valintoja, joista itse nautit. 

Ota säännöllisiä hemmotteluhetkiä läpi raskauden ja ne voivat samalla olla kuin treffit vauvan kanssa. Kotona tehty jalkakylpy, kasvonaamio ja kosteusvoiteen levittäminen koko kehoon on kiitollisuuden osoitus kehollesi ja palauttaa muistuttamaan siitä miten upeaa työtä kehosi jatkuvasti tekee vauvaa kasvattaakseen.

Blogi/amy-peryam--qZ2AKXP2WU-unsplash.jpg | 477kb | 2400x1600

Kuva Amy Peryam / Unsplash

Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana odottaja saattaa olla erityisen herkistynyt hajuille. Tämä onkin hyvä hetki vaihtaa kosmetiikkatuotteet mahdollisimman yksinkertaiseen ja hajusteettomaan luonnonkosmetiikkaan. Näistä voit aloittaa:

Vältä kokonaan voimakkaimpia kemikaalialtistuksia:

  • hiusvärit - jos et voi täysin välttää hiusten värjäämistä, niin ota pelkkiä raitoja, jolloin hiusväri ei ole suoraan hiuspohjan kanssa tekemisissä
  • kynsilakat ja rakennekynsien liimat - kynsilakoista löytyy myös turvallisempia vaihtoehtoja luonnonkosmetiikkamerkeiltä
  • hiuslakat ja muut aerosolit - ilmaan suihkutettavat kemikaalit imeytyvät kehoon hengittäessä
  • synteettiset hajusteet - niin tuoksuista kuin muualla kosmetiikasta löytyvät hajusteet ovat usein synteettisiä ja ne voivat aiheuttaa allergisia reaktioita tai pahimmillaan häiritä kehon omien hormonien toimintaa sekä sikiön kehitystä

Vaihda mahdollisuuksien mukaan luonnonkosmetiikkaan:

  • aurinkovoiteet - kemiallisen suojan sijaan valitse fysikaalinen aurinkosuoja luonnonkosmetiikasta
  • koko keholle levitettävät itseruskettavat voiteet ja kosteusvoiteet - suurille alueille levitettävät voiteet luovat merkittävän kemikaalikuorman keholle

Huomioi erityisesti herkille alueille laitettavat tuotteet:

  • huulipunat ja huulirasvat - merkittävä osa huulituotteista päätyy suun kautta suolistoon
  • deodorantit - jätä alumiinia sisältävät antiperspirantit kauppaan ja levitä kainaloihin sen sijaan luonnonkosmetiikan deodoranttia tai vaikka sinkkivoidetta

 

Janine Joles / Unsplash Bravado Designs

Kuvat Janine Joles / Unsplash ja Bravado Designs

Kosmetiikan täsmätuotteet raskausaikaan 

Raskauden toisesta kolmanneksesta eteenpäin vatsan iho alkaa venyä äärimmilleen ja sen hoitaminen voi helpottaa kireyden tunnetta ja ehkäistä raskausarpia. Farfallan ihonhoitoöljyillä voit hoitaa ihoa turvallisesti. Säännöllinen kuivaharjaus auttaa myös vilkastuttamaan ihon verenkiertoa ja ehkäisee arpien muodostumista. Tuttu ja helposti toteutettava reitti hyvinvoivaan ihoon on riittävä vedenjuonti, hyvien rasvojen syönti ja tasapainoinen ravinto. Nyt saa syödä värikkäästi ja runsaasti erilaisia kasvikunnan tuotteita, marjoja ja hedelmiä!  

Raskaus kuormittaa jalkoja, jotka kärsivät helposti turvotuksesta ja erilaisista kivuista.  Jalkakylvyt ovat ihana tapa lievittää jalkojen tukalaa oloa ja geranium -eteeristä öljyä voi käyttää edistämään verenkiertoa. Voit ottaa pieniä lepohetkiä maaten jalat ylhäällä niin tuet laskimoverenkierron palautumista ja helpotat kipuja.

Loppuraskaudesta keho valmistautuu synnytykseen ja sen tueksi voi viettää aikaa kyykkyasennossa ja opetella rentouttamaan lantionpohjan lihaksia. Moni odottaja pohtii, miten ehkäistä mahdollisia repeämiä synnytyksessä ja noin kuusi viikkoa ennen laskettua aikaa voikin aloittaa välilihan hieronnan. Emättimen ja peräaukon välillä oleva väliliha venyy vauvan pään syntyessä ja kudoksen joustavuutta voi tukea hieromalla aluetta ennen synnytystä.  Tähän tarkoitukseen on luotu Organinen bre-birth öljy, joka lisää ihon elastisuutta ja tutkitusti ehkäisee välilihan repeämiä synnytyksessä. Hieronta vahvistaa yhteyttä omaan lantionpohjaan ja voi helpottaa alueen rentouttamista synnytyksessä.

Kuva Janko Ferlic / Unsplash 

Raskausaikana on hyvä rentoutua ja rauhoittua mahdollisimman paljon. Hellyyden ja lempeyden hetket kumppanin kanssa erittävät oksitosiinia, hieronta ja kaikenlainen läheisyys edesauttavat oksitosiinin eritystä. Hellyyden hetkiin voi luoda helposti erityistä tunnelmaa tuoksuilla, kuten luonnonmukaisella Farfallan huonespray Amour-tuoksulla. Tutun tuoksun käyttäminen myöhemmin synnytyksessä voi edesauttaa kotoisan ja turvallisen tunnelman luomista. 

Farfallan unta parantava tuoksu Laventeli sopii raskausaikaan rauhoittamaan iltaa ja parantamaan unenlaatua. Piparminttu roll-on selkeyttää ja raikastaa ajatuksia päivän aikana turvallisesti. 

Sinulla on yhdeksän kuukautta aikaa harjoitella omasta hyvinvoinnistasi huolehtimista ja opetella uusia toimintamalleja. Anna itsellesi aikaa muutoksiin ja muista, että jokainen hyvä teko on positiivinen muutos!

Kuva Isabela Martins / Unsplash


- Kätilö Ria Malva

Bebes blogi

Tervetuloa lukemaan hyödyllisiä vinkkejä odotusaikaan, synnytykseen ja vauva-arkeen. Tavoitteenamme on tarjota asiantuntevaa tietoa ja luottamusta elämän murroshetkiin. Bebesin filosofia on alusta asti ollut tukea perheitä kokonaisvaltaisesti ja palvella paitsi äitiyden erikoisliikkeen tuotteiden kautta, myös tiedollisesti blogin ja myyjiemme asiantuntijuuden avulla. 

Bebes on suomalainen perheyritys, jonka arvoihin kuuluvat ekologisuus ja eettisyys. Äitiysliikkeemme palvelee jo vuodesta 2003 lähtien, joten tunnemme hyvin odottajien tarpeet ja toiveet.

Tutustu myös sosiaalisen median kanaviimme Facebookin ja Instagramin kautta