- Äitiysmuoti -

Boobin ja Bebesin tarina

11.9.2023 Kätilö, sisällöntuottaja - Hilla Immonen

Yhteistyötä äitien hyväksi jo 20 vuotta!

Ruotsalaisen Boob Designin mallistot otettiin Bebesin valikoimaan jo liikkeen perustamisvaiheessa. Boobin vastuullisuus, arvomaailma ja laatu olivat juuri sitä, mitä Bebes halusi jakaa kaikille äideille. Oli selvää, että tästä syntyisi läheinen ja pitkä yhteystyö!

Boob Design yrityksen tarina alkoi kylmänä, tuulisena syksyn päivänä vuonna 1999, kun Boobin perustaja Mia Seipel katseli sisartaan imettämässä vastasyntynyttä poikaansa, tuulen tuivertaessa äidin paljasta rintakehää. Silloin Mia ymmärsi, että kaikki äidit, kuten kaikki supersankarit, tarvitsevat oikeanlaiset varusteet.

Kuva Boob design 


Ratkaisuna Boob kehitti patentoidun malliston, josta on tullut äitien suosikki ympäri maailmaa. Ja se oli vasta alkua. Tänä päivänä Boob valmistaa fiksuja vaatteita äitiyden jokaiseen vaiheeseen, niin odotukseen kuin imetykseen. 

Boobin vaatteet on tehty käytettäväksi, pestäväksi ja rakastettaviksi
- aina uudelleen ja uudelleen. 

Boobin Filosofia

Kun ostat Boob-tuotteen, tiedät, että se on valmistettu huolella. Tämän huomaat, kun puet vaatten päällesi ja tunnet sen ihollasi. Korkea laatu on läsnä jokaisella tasolla: suunnittelussa, valmistuksessa ja materiaalivalinnoissa. Asia, joka näkyy ehkä hieman vähemmän ulkopuolelle, on huolenpito tuotannon jokaista osa-aluetta kohtaan: ympäristöä ja jokaista ihmistä. Niin yksilöillä kuin yhtiöillä on valta valita, haluavatko he toimia tulevaisuutta vastaan vai sen eduksi. Boobilla tehdään tulevaisuuden vaatteita. 

Kestävän kehityksen ajatus lähtee vaatteen suunnittelusta. Vaatteella täytyy olla tarkoitus. Sen jälkeen tehdään valinnat, joilla minimoidaan tuotantoprosessin vaikutukset ympäristöön. Boobin koko mallisto on tehty kestävää kehitystä edesauttavista materiaaleista. Raaka-aineen prosessi on jäljitettävissä kuidusta vaatekappaleeseen. 

 

Boob imetys-ja kantopaita Wool pile hoodie ja Imetysneule Sesame wool sweater


Tehtaat, joissa vaatteet valmistetaan, ovat toimineet Boobin kanssa pitkäaikaisessa ja tiiviissä yhteistyössä. Tavoitteena ei ole ollut löytää markkinoiden halvinta hintaa, vaan luotettavia toimittajia, jotka jakavat samat ihmis- ja ympäristöarvot. Sertifikaatit ja työn laatu todistavat valmistajien omistautumisen työhönsä. Tehtaita on yhteensä yhdeksän. Niistä neljä toimii Turkissa, kaksi Portugalissa ja loput Italiassa, Kreikassa ja Marokossa. Voit tutustua tehtaisiin tarkemmin täältä.

Kun koet, että Boobin vaatteellasi ei enää ole sinulle käyttöä, toivomme, että annat sen ystävälle, myyt eteenpäin tai lahjoitat hyväntekeväisyyteen. Boobin vaatteet on tehty käytettäväksi, pestäväksi ja rakastettaviksi, aina uudelleen ja uudelleen. 

 

Kuvat: Boob design


Boobin käyttämille materiaaleille on vaikea vetää vertoja

Lenzing™ Ecovero™-viskoosi

Lenzing™ Ecovero™ kuidut tehdään käyttämällä vastuullisesti tuotetuista metsistä ylijäänyttä puuainesta. Menetelmä tuottaa 50% vähemmän päästöjä ja säästää vettä verrattuna tavanomaisen viskoosin valmistukseen. 

Lenzing™ Ecovero™ materiaalilla on EU:n Ecolabel - tunnustus, koska materiaalilla on merkittävän pieni jälki ympäristöön sen elinkaaren aikana. 

Luomupuuvilla

Luomupuuvillan viljely perustuu pitkään viljelyjaksoon sekä kestäviin menetelmiin. Tuotannossa ei käytetä ympäristölle tai ihmisille haitallisia torjunta-aineita tai ravinteita. Luomupuuvilla verrattuna tavalliseen puuvillaan on parempi vaihtoehto niin ympäristön kuin viljeijän kannalta. 


Kuva Marianne Krohn


Tencel™ lyosell

Lyosell valmistetaan nopeasti kasvavista eykalyptuspuusta sekä muista FSC-sertifioiduilla alueilla kasvavista puista peräisin olevasta selluloosasta. (FSC eli Forest Stewardship Counsil on kansainvälinen organisaatio ja sertifikaatti vastuullisesta metsänhoidosta). Puiden viljelyyn menee vain 5% siitä vesimäärästä, joka tarvittaisiin puuvillan viljelyyn.

Tencel™ lyosell valmistetaan suljetussa systeemissä, joka tarkoittaa, että vettä ja kemikaaleja voidaan käyttää uudelleen. Lyosell-kuitu on maatuvaa ja se on saanut USDA:n (United States of Agriculture) biohajoavan tuotteen sertifikaatin.

Boob käyttää ainoastaan itävaltalaisen valmistajan, Lenzingin tunnettua Tencel™ lyoselliä. Se takaa suljetun järjestelmän ja kestävän kehityksen mukaisen tuotannon.

Tencel™ modaali

Modaali on selluloosakuitua, joka valmistetaan FSC-sertifioidulla alueella kasvavasta pyökistä. Metsät sijaitsevat lähellä tuotantopaikkoja, joissa kotrolloidaan tarkoin kemikaalien ja veden käyttöä. Kuitu on biohajoavaa ja saanut USDA:n (United States of Agriculture) biohajoavan tuotteen sertifikaatin. Kuidun elinkaarella on vähäiset vaikutukset ilmastoon, mistä kertoo UE:n Ecolabel sertifikaatti.

Kuten lyocellin, myös modaalin osalta Boob käyttää ainoastaan itävaltalaisen valmistajan, Lenzingin tunnettua Tencel™ modaalia. 

Luomuvilla

Boobin käyttämä merinovilla on luonnonmukaista ja GOTS-sertifioitua. Villa tulee Etelä-Amerikassa kasvatetuista lampaista, joita kohdellaan hyvin eikä lampaille tehdä mulesing-toimenpidettä. Kasvattajilla on holistinen näkemys eläinten hyvinvoinnista ja ympäristöstä. Villan tuotannossa käytetään vähemmän ja parempia kemikaaleja kuitujen puhdistuksesta langan värjäämiseen. Toisin sanoen, Boobin käyttämä villa on parasta löydettävissä olevaa villaa. 


 
Kuva: Taylor Brandon  & Boob äitiys- ja imetys merinovillakerrasto


Kierrätetty polyamidi

Sukkahousuissa ja saumattomissa tuotteissa käytetään Q-nova®-lankaa, joka on tehty kierrätetystä tuotantojätteestä. Uima-asuissa käytetään ECONYL®-lankaa, joka on valmistettu teollisuuden tuotantoprosesseissa syntyneistä jätteistä, kuten vanhoista kalaverkoista ja teollisuusjätteestä.

Molemmilla materiaaleilla on GRS (Global Recycle Standard) - tunnustus, joka varmistaa, että tekstiili on valmistettu kierrätetystä materiaalista. Kierrätettyjen materiaalien käytöllä vähennetään kaatopaikkojen määrää ja säästetään luonnon raakaöljyvarantoja.

Kierrätetty polyesteri

Urheiluvaatteissa käytetään GRS (Global Recycle Standard) - sertifioitua, kierrätettyä polyesteriä, joka on kudottu ja valmistettu korkein laatuvaatimuksin. We aRe SpinDye®-metodilla pystytään värjäämään sulatetut polyesterikuidut ilman veden käyttöä. Menetelmä on varsin säästeliäs verrattuna normaaleihin värikylpy-menetelmiin. 

  • 90% vähemmän kemikaalien käyttöä
  • 75% vähemmän veden käyttöä
  • 30% vähemmän energian käyttöä
  • 30% vähemmän CO2 päästöjä

Tulokset kuuluvat We aRe SpinDye®  - sertifikaattiin, joka on laskettu raakamateriaalin tekemisestä valmiiseen vaatteeseen. Standardin varmistaa RISE ISO 14040.

 

Kuva Boob Classic pitkähihainen imetyspaita &  Äitiysuimapuku 


Kierrätetty elastaani

Kierrätetyn elastaanin tarjonta on valitettavasti nykyään rajoitettua, mutta aina kun tuottajilla on sitä saatavilla, sen hyödyntäminen on ensisijaista uuden elastaanin valmistuksen sijaan. Nykyään käytetty kierrätetty elastaani on GRS (Global Recycle Standard) mukaan sertifioitua. Se tuotetaan teollisuusjätteistä Japanissa, jonka jälkeen se kehrätään langaksi Saksassa. Menetelmä on hyvä tapa hyödyntää jätettä sen sijaan, että käyttäisi maapallon rajallista raaka-ainetarjontaa. 

Omasta tuotannosta ylijäänyt materiaali

Sekä vaatetta suunniteltaessa, että sitä valmistettaessa Boob pyrkii maksimoimaan materiaalien käytön ja minimoimaan tuotantoprosessissa syntyvän jätteen määrän. Joskus materiaalia jää kuitenkin yli. Siinä tapauksessa Boob pyrkii suunnittelemaan ja keksimään luovia ratkaisuja, kuinka ylijäämämateriaalin voisi hyödyntää sen sijaan, että se päätyisi jätteeksi. 

 

Kuva: Boobin suositut once on - never off - Äitiysleggingsit Imetyspaita The Shirt

Standardit

Boobin tuotteet käyvät läpi tarkan laaduntarkistuksen. Boobin jokaisen vaatteen laadun takaavat GOTS, Oeko-Tex 100 sekä REACH - standardit.

  • GOTS-standardi (Global Organic Textile Standard)

GOTS on kansainvälinen standardi, joka takaa kokonaisvaltaisen lähestymistavan ympäristöön. Siinä arvioidaan tuotantoprosessi alusta loppuun. Arviointiin kuuluu monta osa-aluetta raaka-aineiden viljelystä tuotantoprosessin vaiheiden läpinäkyvyyteen ja tuotantoon osallistuvien ihmisten hyvinvointiin. Raja-arvoja uudistetaan aina tiedon lisääntyessä.

  • Oeko-Tex 100 - standardi

Oeko-Tex 100-standardi takaa, että vaatteen materiaali ei sisällä kuluttajalle haitallisia kemikaaleja. Vaatteet testataan valmistuksen jälkeen vaarallisia ja laittomia aineita vastaan, jotta vaate on turvallinen käyttäjälleen ja ihoa vasten. Raja-arvot päivitetään vuosittain. 

  • REACH

Euroopan unionin kemiallisista aineista päättävä lainsäädäntöelin on nimeltään REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals). Boob vaatii kaikkien toimittajiensa sitoutuvan sen vaatimuksiin ja suorittaa laadun varmistukseksi satunnaisia testauksia. 

 

- Bebes verkkokaupan sisällöntuottaja ja kätilö, Hilla Immonen

Bebes blogi

Tervetuloa lukemaan hyödyllisiä vinkkejä odotusaikaan, synnytykseen ja vauva-arkeen. Tavoitteenamme on tarjota asiantuntevaa tietoa ja luottamusta elämän murroshetkiin. Bebesin filosofia on alusta asti ollut tukea perheitä kokonaisvaltaisesti ja palvella paitsi äitiyden erikoisliikkeen tuotteiden kautta, myös tiedollisesti blogin ja myyjiemme asiantuntijuuden avulla. 

Bebes on suomalainen perheyritys, jonka arvoihin kuuluvat ekologisuus ja eettisyys. Äitiysliikkeemme palvelee jo vuodesta 2003 lähtien, joten tunnemme hyvin odottajien tarpeet ja toiveet.

Tutustu myös sosiaalisen median kanaviimme Facebookin ja Instagramin kautta